VanMoof drama: veilig een e-bike kopen kan prima met deze 4 tips

Iedereen wil veilig een e-bike kopen, maar na het nieuws over VanMoof zit de angst er goed in. Het faillissement van dat bekende fietsenmerk is voor veel mensen een ramp. Als ze een VanMoof bezitten zijn ze onzeker of hun fiets het wel blijft doen. En mensen die een kapotte VanMoof hebben kunnen die nergens laten repareren. En dan heb je ook nog mensen die gedupeerd zijn omdat ze online een VanMoof hebben gekocht en betaald: deze mensen zien hun geld waarschijnlijk niet terug.

Dat betekent dat veel potentiele e-bike kopers met de vraag blijven zitten:

Kan ik nog wel veilig een e-bike kopen?

En dat is een goede vraag! Een faillissement kan altijd gebeuren als er verkleerde keuzes worden gemaakt. Als we kijken naar VanMoof dan lijkt het nu duidelijk dat er te weinig met standaard onderdelen werd gewerkt, dat de kwaliteit van de eigen fabrikage onderdelen onvoldoende was, en dat ze niet berekend waren op een enorme retourstroom van kapotte fietsen. En dat gecombineerd met enorme investeringen: er moesten wereldwijd in sneltreinvaart meer dan 50 winkels worden geopend in grote, dure steden.

Het mag duidelijk zijn dat het failissement van VanMoof een dure les is voor veel mensen. Daarom geven we hierbij graag een aantal belangrijke tips waarmee je nieuwe e-bike kopen met meer zekerheid kan doen.

Tip 1: Veilig een e-bike kopen? Onderzoek dan eerst of er maatwerk of standaard onderdelen op zitten.

Er zijn en komen steeds meer stijlvolle e-bike merken op de markt. Ampler, Veloretti, Cowboy en Tenways zijn daarvan de mooiste en meest opvallende. En die worden zelfs aangeraden in de Bright Stuff koopgids. Na VanMoof is het verstandig om toch ook eens te onderzoeken hoeveel standaardonderdelen d e-bike van je dromen heeft. En of die door iedere of veel fietsenmakers te repareren of vervangen zijn.
Veilig een e-bike kopen begint hiervoor met een onderzoek:

  1. Kijk op de website van de fabrikant: Vaak worden daar de specificaties van de e-bikes vermeld, inclusief de gebruikte onderdelen. Kijk of er informatie is over de accu, motor, versnellingssysteem en andere belangrijke componenten. Als ze specifieke details geven over de merken en modellen van de onderdelen die ze gebruiken, kun je zien of het standaard onderdelen zijn.
  2. Zoek naar reviews en specificaties: Zoek online naar reviews van de e-bike die je overweegt en kijk naar de specificaties die worden vermeld. In sommige reviews of productbeschrijvingen worden de gebruikte onderdelen benoemd. Let op of deze onderdelen worden beschreven als ‘standaard’ of van bekende en betrouwbare merken.
  3. Vraag het de dealer of fabrikant: Als je naar een fysieke winkel gaat om de e-bike te bekijken, vraag dan aan de dealer of ze je kunnen vertellen welke onderdelen er op de fiets zijn gemonteerd. Zij zouden informatie moeten hebben over de componenten die in het model zijn opgenomen.
  4. Controleer de specificaties op de fiets zelf: Maak een proefrit en bekijk de fiets goed. Soms zijn de merken en modellen van de onderdelen rechtstreeks op de fiets aangegeven. Kijk ook nu weer of je informatie kunt vinden over de accu, motor, remmen, versnellingen en andere essentiële onderdelen.
  5. Raadpleeg e-bike forums en community’s: Er zijn verschillende online forums en community’s waar e-bike eigenaren hun ervaringen en kennis delen. Hier kun je vragen stellen over specifieke e-bike merken en modellen en mogelijk antwoorden krijgen van mensen die al ervaring hebben met de betreffende fiets.
  6. Neem contact op met de klantenservice: Als je twijfels hebt of geen duidelijke informatie kunt vinden, neem dan contact op met de klantenservice van de fabrikant. Zij kunnen je doorgaans voorzien van de benodigde informatie over de onderdelen die in hun e-bikes worden gebruikt. En je krijgt gelijk een al of niet goed gevoel bij het merk.

Tip 2: zijn er (te) veel klachten over het merk of de e-bike?

Als we een les kunnen leren uit het VanMoof drama dan is het dat we het wel een beetje hebben kunnen zien aankomen. Sinds 2019 kan je goed in de reviews zien dat mensen of helemaal tevreden of helemaal ontevreden zijn. En kijk je dan naar de ontevreden mensen dan wordt duidelijk dat de fietsen mankementen hebben, en dat het bedrijf dat niet zomaar en snel kan oplossen.

Dat betekent dat het zinvol is om goed te kijken naar de aard van de klachten. Een mankement kan altijd voorkomen, maar kan het ook snel opgelost worden? Dit onderzoek kan je veel vertellen over je nieuw aan te schaffen e-bike. En het vertelt vooral veel over het oplossend vermogen en de support die de fabrikant kan leveren.

Veilig een e-bike kopen: maar wat als het merk nog maar net bestaat?

Tsja.. Wij zouden altijd adviseren om geen al te jonge merken te kopen. Want je hebt dan geen enkele zekerheid over hoe de e-bikes het na een jaar doen. Dus nieuw merk: leuk, bekijken, maar kijk het vooral een jaartje aan!

Tip 3: Ben je met je e-bike afhankelijk van een fabrieksapp?

Het faillissement van VanMoof is erg genoeg, maar er bleek nog een klein drama achteraan te komen: voor een VanMoof e-bike is de bijhorende app nodig om de fiets te bedienen, en zelfs op slot te zetten. Voor veilig een e-bike kopen is dus zelfs de app belangrijk!

Gelukkig zijn er inmiddels alternatieven voor deze app, onder andere concurrent Cowboy heeft een app ontwikkeld waar ook de VanMoof mee bediend kan worden.

Maar dit betekent wel dat het verstandig is om bij aanschaf van een e-bike ook te kijken naar de app. Welke functies heeft deze, en ben je afhankelijk van de fabrikant?

Tip 4: Online kopen? Gewoon niet doen!

Hoe aantrekkelijk het online shoppen ook is, voor grotere bedragen blijft het echt een risico. Weet je zeker dat je de fiets wel zal ontvangen? Wie kan mij daarna service en onderhoud geven? Wat als er wat problemen zijn met de e-bike?Daarom adviseren wij van WC-eend Roadrider: heb je een mooi merk op het oog, onderzoek dan eens waar je dat merk kan aanschaffen. Alleen online? Dan is dat geen verstandige keuze.

Heeft het merk een netwerk van formele dealers? Zoek dan een dealer die niet alleen fietsen levert maar ook servicecenter is van dat merk. Daarmee ben je verzekerd van service en garantie. Deze dealers hebben kennis van het merk en weten hoe ze storingen en gebreken kunnen oplossen.

Heb je een dealer gevonden? Bekijk dan eens de reviews. Nog steeds goed? Ga dan een proefrit maken en overtuig je van de e-bike, maar ook van de deskundigheid van de dealer.

Of bezoek Roadrider in Alphen aan den Rijn! Wij zijn dealer en servicecenter van Cowboy en Tenways e-bikes. Bij ons kan je zeker veilig een e-bike kopen. Wij vertellen je graag meer over de e-bikes en waar je op moet letten. En natuurlijk kan je op alle modellen bij Roadrider proefrijden!