Welke ebike remmen zijn het beste voor je ebike?

Er zijn verschillende soorten remmen die gebruikt kunnen worden op elektrische fietsen. In deze blog kijken we naar welke remmen er zijn en hoe je ze het beste kan onderhouden.

Welke soorten ebike remmen zijn er?

De remmen die het meest worden gebruikt voor de ebike zijn de schijfrem en de velgrem. De velgrem is goedkoper en makkelijk af te stellen, maar remt (vooral bij nat weer) minder goed. De schijfrem is de krachtigste rem voor een fiets, maar is iets lastiger te onderhouden.

De velgrem

de traditionele velgrem op een fiets
traditionele velgremmen

Velgremmen zijn een type fietsrem dat gebruikmaakt van remblokken die tegen de zijkant van de velg worden gedrukt om de fiets tot stilstand te brengen. Deze remmen worden meestal op de buitenrand van het wiel gemonteerd, aan de voor- en/of achtervork van de fiets. Bij het indrukken van de remhendel op het stuur, worden de remblokken met behulp van een kabel of een hydraulisch systeem tegen de velg gedrukt, waardoor wrijving ontstaat en de fiets vertraagt of stopt.

Velgremmen zijn populair omdat ze licht en relatief eenvoudig te onderhouden zijn. Ze zijn ook goedkoper dan schijfremmen, die een vergelijkbare remkracht bieden. Het nadeel van velgremmen is dat ze minder krachtig zijn dan schijfremmen (vooral in de regen bij natte wielen) en minder geschikt voor ebikes, omdat deze door hun gewicht en snelheid juist meer remkracht nodig hebben.

De schijfrem

tenways cgo800s hydraulische schijfremmen
de hydraulische schijfrem van een Tenways cgo600

Een schijfrem is een type ebike rem die veel wordt gebruikt op elektrische fietsen. Het bestaat uit een metalen schijf die aan de naaf van het wiel is bevestigd en een remklauw die op de schijf wordt geklemd om de fiets af te remmen.

In tegenstelling tot traditionele velgremmen, die wrijving creëren door op de velg van het wiel te drukken, bieden schijfremmen betere remprestaties en remkracht, vooral bij nat weer. Dit komt met name omdat schijfremmen minder worden beïnvloed door natte of vuile velgen, wat de remkracht kan verminderen.

Ebikes zijn zwaarder door de motoren en accu. Ze bereiken daarbij ook nog eens hogere snelheden dan gewone fietsen, waardoor het belangrijk is om goede remmen te hebben om veilig te kunnen rijden. Schijfremmen worden vanwege hun betrouwbaarheid en krachtige remprestaties vaak gebruikt op ebikes. Vooral hydraulische schijfremmen verdienen daarbij de voorkeur omdat deze de minste ‘knijpkracht’ nodig hebben om af te remmen.

Hoe belangrijk is het onderhoud van de remmen?

Een goede remwerking is van essentieel belang voor je veiligheid op de weg. Als de remmen van je ebike niet goed werken, kan dit leiden tot ongevallen en letsel. Bij een ebike is het nog belangrijker dat de remmen goed werken, omdat de extra snelheid en het extra gewicht van de fiets en de berijder een grotere remkracht vereisen. Als je in een noodsituatie terechtkomt, wil je er zeker van zijn dat je remmen je op tijd tot stilstand kunnen brengen.

Onderhoud van de remmen

Om ervoor te zorgen dat je op de remmen van je ebike kan vertrouwen is het belangrijk om regelmatig onderhoud uit te voeren. Hieronder volgen daarvoor enkele tips:

  1. Controleer de remblokken of remklauwen regelmatig op slijtage en vervang deze indien nodig. Als de remblokken of remklauwen versleten zijn, kan dit de remprestaties verminderen.
  2. Controleer ook regelmatig de remkabels of hydraulische leidingen. Als deze beschadigd of versleten zijn, kan dit leiden tot verminderde remprestaties.
  3. Stel de remmen indien nodig af. Als de remblokken te dicht bij de velg of schijf staan, kunnen ze gaan piepen of kunnen de remprestaties verminderen.
  4. Reinig de velgen of schijven en de remblokken regelmatig om te voorkomen dat vuil of gruis de remprestaties verminderen.
  5. Controleer elke keer als je gaat fietsen of de remmen nog goed werken voordat je gaat fietsen.

Als je merkt dat de remmen niet goed werken of niet soepel aanvoelen kan je beter even bij ROADRIDER langsgaan voor een inspectie of reparatie. Daar kan je tijdens een kopje koffie alle nieuwe modellen van Tenways, Brekr en Cowboy bekijken, terwijl wij jouw remmen even checken of repareren😊.