5 tips om de fietsaccu in de winter in optimale staat te houden

Hoe zorg je ervoor dat de fietsaccu het goed blijft doen?

Een ondergesneeuwde fiets - slecht voor de fietsaccu

De winter kan een lastige tijd voor de fietsaccu zijn. Koude temperaturen kunnen ervoor zorgen dat de lithium-ion fietsaccu minder capaciteit heeft en sneller leegloopt.

Ook het opladen van accu’s bij temperaturen rond het vriespunt kan slecht zijn voor accucellen. Ogenschijnlijk lijkt een accu dan normaal op te laden, maar het inwendige van de batterijcellen kan daardoor toch ernstig degraderen. Dit verschijnsel wordt veroorzaakt door ‘plating’.

Om ervoor te zorgen dat je fietsaccu het toch goed blijft doen in de winter, zijn er gelukkig wel een paar dingen die je kunt doen. Roadrider deelt graag de 5 belangrijkste tips om je fietsaccu in optimale staat te houden.

1. Laat de fietsaccu niet te lang in de kou 

Kou kan de chemische reacties binnenin de accu vertragen, waardoor weerstand verhoogt en de prestaties verminderen. Het belangrijkste advies is daarom: bewaar je fietsaccu binnen als het koud is! Door de accu op kamertemperatuur te bewaren blijft deze veel langer in optimale staat.

Overigens zijn extreme temperatuurschommelingen nooit goed voor de accu. Dus probeer ook te vermijden om de accu bloot te stellen aan direct zonlicht. Want die kan best hevig zijn, zelfs in de winter.

Moet je de fiets toch buiten laten staan in de kou: probeer dan de accu af te dekken met een warme hoes of een isolatiedekentje.

2. Let ook op de oplaad temperatuur

Als het buiten rond het vriespunt is en je moet de accu opladen, zorg er dan wel voor dat je de accu eerst rustig op kamertemperatuur laat komen. Dat zorgt niet alleen voor sneller opladen, ook is dat beter voor de levensduur van de accu.

Want een koude accu die van buiten naar binnen gaat kan last krijgen van condensvorming. En dat kan zorgen voor grote problemen. Als het erg koud buiten was wacht je dus het beste een paar uur voordat je gaat opladen.

3. Laad de accu regelmatig op

Ook als je je e-bike langere tijd niet gebruikt, is het belangrijk om de fietsaccu regelmatig op te laden. Dit helpt om de capaciteit van de accu goed te houden. Een lading tussen de 40% en 70% is het allerbeste voor de conditie en levensduur van de fietsaccu.

Controleer dan ook bij lang niet gebruiken van de e-bike regelmatig de accu-lading. Want ook bij stilstand loopt de accu langzaam leeg.

4. Laad de accu niet volledig op

Zoals gezegd is een lading tussen de 40% en 70% het beste voor de conditie van de lithium-ion accu. Inmiddels hebben we meer geleerd over hoe je deze accu’s langer in goede staat kan houden: door ze niet volledig op te laden blijven ze langer goed! Daarom dit advies: laad een lithium accu maar tot ongeveer 80% op. Dit helpt echt om de levensduur van de accu te verlengen.

Ook de andere kant is trouwens belangrijk: zorg ervoor dat je de accu nooit helemaal leeg laat lopen. Dat is misschien nog wel slechter voor de levensduur en capaciteit van de accu.

PS: dat geldt trouwens ook voor je mobiele telefoon.

5. Vermijd in de winter een zware belasting van fietsaccu.

Ook in de winter is het heerlijk fietsen op een e-bike. Alleen is het dan wel belangrijk om niet overdreven veel van je accu te vragen, bijvoorbeeld door een zware belasting van de e-bike. Of het onnodig in een te hoge trapondersteuning stand rond rijden.

Gegarandeerd lekker blijven fietsen!

Als je deze tips allemaal opvolgt, zorg je ervoor dat je fietsaccu het goed doet in de winter. En optimaliseer je de levensduur van de accu.

Hier zijn nog een paar extra tips om de levensduur van je fietsaccu te verlengen:

  • Gebruik een goede lader. Een goede lader zorgt ervoor dat de accu op de juiste manier wordt opgeladen.
  • Laat de accu niet vallen of stoten. Een val of stoot kan de accu beschadigen, en zelfs brandgevaar opleveren.
  • Bewaar de accu op een droge plek. Want vocht kan de accu flink beschadigen.
  • Zorg dat je e-bike zelf ook in optimale staat is. En dat bijvoorbeeld je banden goed op spanning zijn.

Roadrider wenst je mooie e-bike ritten toe. En helpt je graag als je onderhoud of reparatie nodig hebt. En ben je toe aan een nieuwe e-bike? Bekijk dan onze prachtige collectie e-bikes eens..