Tips voor het onderhoud van je e-bike na de winter

Het is bijna lente, dus tijd om je elektrische fiets uit de schuur te halen en klaar te maken voor het fietsseizoen! Maar voordat je vol enthousiasme op je tweewieler springt, moet je hem wel even onder handen nemen..

Tijd om je fiets te onderhouden

Gelukkig is ebike onderhoud helemaal niet zo moeilijk, en geven we je in deze blog een paar handige tips om ervoor te zorgen dat je veilig en comfortabel kunt blijven fietsen. Sommige tips zijn best voor de hand liggend, maar toch belangrijk!

Banden

Laten we beginnen met de bandenspanning. De bandenspanning is heel belangrijk. Na een winter in de schuur kunnen je banden wat zachter zijn, oppompen dus! Dit zorgt niet alleen voor meer comfort tijdens het fietsen, maar voorkomt ook dat je onderweg met een lekke band komt te staan.

Remmen

Dan de remmen. Niets zo belangrijk als goede remmen op je fiets. Er zijn twee Check daarom of de remblokjes nog goed zijn en of de kabels soepel bewegen. Als je het gevoel hebt dat je fiets niet meer remt zoals het hoort, kom dan even langs bij ROADRIDER. Veiligheid gaat voor alles!

De ketting

Nu de ketting. Die kan na een winter roestig en droog zijn. Als je er niets aan doet ga je dat vanzelf horen, de fiets ‘kraakt’ dan tijdens het trappen. Een beetje olie op de ketting zorgt ervoor dat alles weer soepel loopt. Draai de pedalen een paar keer rond en je voelt meteen het verschil.

Overigens zijn veel ebikes van ROADRIDER voorzien van een solide carbon riem in plaats van een ketting. En die hebben nauwelijks ebike onderhoud nodig: check de riem op vuil en verwijder dat eventueel met een zachte doek. De riem heeft geen smering nodig, dus geen olie gebruiken!

De accu van de ebike

De accu van je fiets kan na de winter minder goed presteren. Dus, voordat je met volle vaart de weg op gaat, controleer of de accu nog goed werkt en of de capaciteit nog voldoende is. Opladen die handel en dan een klein proefritje maken is het devies.

De verlichting

Veel verlichting is tegenwoordig voorzien van batterijtjes. Ook als de lichten uitstaan kunnen deze langzaam leeglopen. Controleer daarom vooral ook of de lampjes nog werken. En als dat niet het geval is, vervang ze dan. Want er is niets zo griezelig als niet gezien worden in het donker..

En het laatste voordat je de weg op gaat?

En dan, last but not least, maak je fiets schoon! Weg met dat winterse vuil en die zoutresten die zich op de fiets hebben opgehoopt. Even een sopje met een zachte borstel en milde zeep en je fiets ziet er weer als nieuw uit. Gebruik vooral geen hogedrukreiniger, want dan spoel je alle belangrijke smeermiddelen weg. En laten we eerlijk zijn, dat ding is gewoon veel te leuk om mee te spelen.

Met deze tips voor ebike onderhoud en een beetje aandacht voor je fiets, zul je zonder problemen de hele zomer kunnen genieten van al het moois dat de Nederlandse fietspaden te bieden hebben. Veel fietsplezier!