Wil je bijvoorbeeld weten hoe hard je een fietsband mag oppompen?
Fietsbanden zijn cruciale componenten van je fiets. Ze dragen je gewicht, zorgen voor grip op de weg en bepalen voor een belangrijk deel het rijgedrag van de fiets. En dat betekent dat ook de bandenspanning een belangrijke rol speelt. Maar hoe weet je nou hoe hard je een fietsband mag oppompen?
De codes ontcijferen
Als je goed naar een fietsband kijkt, zul je een reeks cijfers en letters op de zijwand van de band zien. Deze codes zijn niet allemaal altijd goed zichtbaar, dus je moet echt goed kijken. De code bevat belangrijke informatie over de band. Hieronder leggen we uit wat er allemaal in deze code staat, en wat dat betekent.
1. De bandenmaat oftewel ERTRO code, bijvoorbeeld: ’57-622′
De ERTRO code is een internationale standaard waarmee tegenwoordig de bandenmaat wordt aangeduid. Deze bestaat uit een combinatie van 2 en 3 cijfers. De 2 cijfers geven de breedte van de band aan als deze volledig is opgepompt. De 3 cijfers die daarachter staan geven de diameter van de velg in diameters aan. Best belangrijk om te weten als je bijvoorbeeld een nieuwe buitenband gaat kopen!
Oudere banden hadden vaak een inch maat aanduiding, bijvoorbeeld 29×2.25 (buitendiameter en breedte van de band). Tegenwoordig staat dat er vaak ook nog bij, maar dan tussen haakjes.
2. De toegestane druk, bijvoorbeeld: ‘280-450kPa (40-65psi/2.8-4.5bar) Min-Max’
Naast de maat staat op een band ook altijd de toegestane druk die voor die band geldt. Doorgaans wordt een een minimale en een maximale druk genoemd.
In het voorbeeld hier staat de druk in 3 verschillende eenheden genoemd: minimaal 280 en maximaal 450 kilo pascal, oftewel minimaal 40 en maximaal 65 psi. Als laatste wordt de druk in bar genoemd: minimaal 2,8 en maximaal 4,5 bar.
Op de meeste consumenten fietspompen met ingebouwde drukmeter staat de druk in zowel psi als bar genoemd.
Maar welke bandenspanning is nou het beste voor jouw e-bike?
De maximale bandendruk geeft het minste weerstand, en laat de fiets het makkelijkst rollen. Hierbij is de band het hardst, dus krijg je meer schokken te verduren.
De minimale druk zorgt voor een zachtere band, deze vangt meer schokken op en rijdt dus wat schokken betreft iets comfortabeler. Het nadeel is hierbij dat er meer weerstand is door de band, dus de actieradius bij een e-bike zal wat lager liggen dan bij de hardere band.
3. Het merk en type aanduiding, bijvoorbeeld ‘CST classic Zeppelin XL L5 E 25’
Fabrikanten van fietsbanden zetten vaak ook het merk en type van de fietsband op de zijkant van de band. In onderstaand voorbeeld is te zien hoe de fabrikant behalve het merk (CST) en het type (Classic Zeppelin) ook de eigen maat aanduiding (XL) op de band noemt.
Elke fabrikant van fietsbanden heeft banden ontwikkeld met meer of minder anti lek eigenschappen. Dat wordt bijvoorbeeld gerealiseerd door extra rubber, meerdere lagen gevlochten staaldraden of kunststofvezels toe te voegen in het karkas. In dit voorbeeld is de band voorzien van het CST lekbeschermingsniveau L5.
Tenslotte staat op deze band ook een snelheidsaanduiding: voor deze snelheid is de band geoptimaliseerd. In dit geval dus 25 km per uur.
4. De rotatierichting
Het profiel van een band kan geoptimaliseerd zijn voor een bepaalde rotatierichting. In dat geval zal er een teken en/of indicatie op de band staan die de rijrichting aangeeft.
Dit is belangrijk om te weten bij het omleggen van de band. Als je de band de verkeerde kant om het wiel legt zullen de groeven niet de gewenste uitwerking hebben.
De band kan dan bijvoorbeeld niet optimaal het regenwater afvoeren, waardoor je sneller zal kunnen slippen als je door een plas rijdt.
Conclusie
Het begrijpen van de code op een fietsband is cruciaal om de juiste band voor je fiets en rijstijl te kiezen. ook voor het onderhoud is dat belangrijk: het kan je helpen om de prestaties en veiligheid van je fietsritten te verbeteren.
Dus, de volgende keer dat je een nieuwe band koopt of je huidige banden inspecteert, neem even de tijd om de code op de zijwand te ontcijferen. Het kan het verschil maken in je fietservaring! Of kom even langs bij Roadrider, dan kan je gelijk de mooiste e-bikes van dit moment bekijken en misschien even proefrijden!
inhoudsopgave