Fietsdiefstal voorkomen? Dat kan met deze 5 veilige tips

De e-bike: ook populair bij het dievengilde

Elektrische fietsen zijn steeds populairder aan het worden. En dus is fietsdiefstal voorkomen een actueel onderwerp. Zo waren er in 2022 van de 855.000 verkochte fietsen meer dan de helft elektrisch: 468.000, 57 procent maar liefst (bron:RAI Vereniging en BOVAG) .

En dat maakt ze ook een steeds aantrekkelijker doelwit voor dieven. In Nederland worden jaarlijks volgens het CBS bijna een half miljoen fietsen gestolen. Hiervan zijn er meer dan 100.000 elektrisch.

Fietsdiefstal voorkomen is dus belangrijk, want de kans dat je fiets wordt gestolen is dus best groot. Het spreekt dus voor zich dat een goede beveiliging van je e-bike belangrijk is. Maar hoe voorkom je nou dat de fiets wordt gestolen?

Hier zijn een aantal tips voor het voorkomen van fietsdiefstal

4 verschillende fietsloten van abus: een ringslot, een kabelslot, een vouwslot en een beugelslot
  • Gebruik altijd twee sloten. Gebruik in combinatie met een ‘standaard’ ringslot ook een extra slot. Een kettingslot of vouwslot is daarbij een goed en effectief slot om je e-bike te beveiligen. Twee sloten kosten meer tijd en maken het de dief lastiger om je fiets te stelen.
  • Zet je fiets vast aan een vast object. Zet je e-bike altijd vast aan een vast object, zoals een lantaarnpaal, hek of fietsenrek. Zorg ervoor dat het object stevig genoeg is om je fiets echt vast te houden. Dit is in combinatie met een goed slote een prima maatregel om fietsdiefstal te voorkomen.
  • Zet je fiets vast aan het fietsframe. Als je de fiets aan een vast object vastmaakt, maak dat slot dan niet vast aan je voorwiel. Dat is er makkelijk uit te halen, en dieven gaan er dan vandoor met je fiets zonder voorwiel.
  • Parkeer je fiets op een veilige plek. Parkeer je fiets in een goed verlichte en bewaakte omgeving. Het liefst natuurlijk in een fietsenstalling. Vermijd het parkeren van je fiets in een steeg of achteraf.
  • Bewaar het framenummer. Sla je framenummer bijvoorbeeld met aankoopbewijs veilig op. Hiermee kan je aantonen dat de fiets van jou is. En als de fiets wordt gestolen is dat nummer belangrijk om door de politie te laten registreren in het fietsdiefstalregister van het RDW.

Daarnaast zijn er nog een aantal andere dingen die je kunt doen om je e-bike te beveiligen:

  • Verwijder waardevolle spullen. Verwijder de dure, waardevolle spullen van je fiets, zoals een fietscomputer, e-bike display, telefoonhouder of accu. Vooral de e-bike accu is een kostbaar onderdeel,. een vervangende accu kost al gauw meer dan 400 euro. Zorg er daarom voor dat de accu goed vast en op slot zit, of neem hem mee.
  • Maak je fiets herkenbaar. Maak je fiets herkenbaar door er bijvoorbeeld een sticker op te plakken. Of zorg ervoor dat de postcode wordt ingegraveerd op de fiets.
  • Laat een tracker installeren. Vooral duurdere e-bikes worden steeds vaker voorzien van een gps-tracker. Deze geeft de lokatie van de fiets door aan een centrale, waardoor de fiets in bijna 90% van de gevallen kan worden teruggevonden.
  • Wees altijd alert. Let altijd op als je je fiets stalt. Zie je iets verdachts, meld dit dan bij de politie.
  • Verzeker je fiets. Dit zal geen fietsdiefstal voorkomen, maar het verzacht wel de oplossing erna.

Roadrider helpt graag met het fietsdiefstal voorkomen

Door deze tips op te volgen, kun je de kans op diefstal van je e-bike aanzienlijk verkleinen. Een fietsdiefstal voorkomen kunnen wij helaas niet, maar wij kunnen je wel helpen om het de dieven zo lastig mogelijk te maken. Zo leveren wij betrouwbare anti-diefstal sloten van ABUS, kunnen wij je fiets verzekeren bij ENRA. Of wij bouwen een tracker in van Tracefy, zodat de e-bike snel teruggevonden kan worden. Fietsdiefstal voorkomen is iets waar wij je graag bij helpen, kom eens langs bij Roadrider in Alphen aan den Rijn