E-bike online kopen of bij de dealer?

Roadrider is dé e-bike specialist in Alphen aan den Rijn. Wij leveren vijf topmerken e-bikes: Tenways, Cowboy, Comate, Lemmo en Brekr. Je kunt alle modellen van deze merken online bestellen bij de merken zelf zelf, of aanschaffen (op lokatie of online) bij een dealer zoals Roadrider. De prijzen zullen ongeveer gelijk zijn, maar waar doe je nou verstandig aan: bestellen bij de fabrikant of bij de dealer?

Online bestellen: wat houdt dat eigenlijk in?

Wanneer je via de website van het merk zelf bestelt, wordt de e-bike in een doos geleverd en moet je zelf vaak onderdelen zoals het stuur, zadel en de trappers monteren en afstellen. Ook de aandrijfriem moet op de juiste spanning worden gezet. Dat is allemaal niet zo moeilijk, vooral niet als je een beetje handig bent. Verderop in deze blog geven je graag tips waarmee je de fiets zelf op een goede manier rijklaar kan maken.

En goed om te weten: Roadrider staat bij de genoemde merken altijd voor je klaar met garantie, service en onderhoud, ongeacht of je de fiets bij ons of direct bij de fabrikant hebt gekocht. Het enige dat je daarvoor nodig hebt is de originele aankoopfactuur van de fabrikant.

Waarom is het dan toch handiger om de ebike bij de dealer aan te schaffen?

Kies je echter voor aankoop bij Roadrider, dan monteren wij alles voor je en zorgen we voor een perfecte afstelling van de e-bike. Onze monteurs nemen de tijd om elk onderdeel nauwkeurig te controleren, zodat je e-bike optimaal presteert. Na de montage maken we een proefrit om zeker te zijn dat alles naar behoren werkt, van de remmen en versnellingen tot de accu en het elektrische systeem.

Bij de levering (Roadrider levert de klaargemaakte e-bike ook aan huis af!) nemen we uitgebreid de tijd om je wegwijs te maken in alle functies van je nieuwe e-bike. We geven je niet alleen een demonstratie van de bediening en instellingen, maar ook waardevolle tips voor het onderhoud van zowel de e-bike als de bijbehorende accu. Zo blijft je fiets in optimale conditie en verleng je de levensduur van de accu.

Bovendien adviseren we je over hoe je de banden op de juiste spanning houdt, de ketting goed smeert of de aandrijfriem op spanning houdt, en andere eenvoudige maar essentiële onderhoudshandelingen die bijdragen aan een veilige en soepele rit.

Roadrider staat voor kwaliteit en service, ook na aankoop. Mocht je na verloop van tijd vragen hebben of onderhoud nodig hebben, dan kun je altijd bij ons terecht voor professioneel advies en onderhoudsdiensten. Ons doel is dat je zorgeloos en met plezier op je e-bike rijdt, ongeacht het seizoen of de omstandigheden.

Veel voorkomende storingen bij zelfmontage

Zoals gezegd doen wij bij Roadrider naast het klaarmaken en leveren van e-bikes ook veel aan onderhoud en service, ook voor mensen die de fiets hebben aangeschaft bij de fabrikant zelf. En van die groep zien we opvallend veel consumenten langskomen met storingen die voortkomen uit zelfmontage.

Hieronder zie je de meest voorkomende storingen veroorzaakt door zelfmontage, en geven we waar mogelijk tips over hoe je die zou kunnen voorkomen.

En de eerste, en belangrijkste tip is: lees de (montage-)handleiding en houd je aan de instructies!

1. Niet goed afgestelde remmen

Remmen die niet correct zijn gemonteerd, kunnen aanlopen, piepen of onvoldoende remkracht bieden. Dit is niet alleen irritant, maar ook gevaarlijk, omdat het de veiligheid en prestaties van je fiets direct beïnvloedt.

Tip: Controleer of de remblokjes niet tegen de remschijf aanlopen. Als je merkt dat ze aanlopen kan je de bevestigingsbouten van de remklauw losdraaien, de remhendel inknijpen zodat de blokken de schijf centreren, en vervolgens de bouten weer vast te zetten terwijl je de hendel ingeknepen houdt. Hierbij gebruik je het liefst een momentsleutel (volg de aanwijzing voor die ebike van de fabrikant, meestal 6-8 Nm).

2. Losse of verkeerd gemonteerde wielen

Bij veel online bestelde fietsen is om de verpakking klein te houden het voorwiel los meegeleverd. Dit moet je dus zelf goed bevestigen. Een wiel dat niet goed is bevestigd, kan bewegen of wiebelen, wat leidt tot aanlopende remmen en een instabiele rit.

Tip: Het wiel wordt met een snelspanner vastgezet. Deze moet goed vastzitten, maar hoe doe je dat? Bekijk hier de Roadrider blog over het juist vastzetten van een fietswiel.

3. Niet goed vastgezet stuur

Als het stuur niet goed is vastgezet, ontstaat er speling in het balhoofd (de verbinding tussen voorvork en frame). Dit beïnvloedt de controle over de fiets en kan op termijn leiden tot slijtage of beschadiging van het frame.

Tip: Hoe weet je nou of het stuur goed is vastgezet? Het beste is om een momentsleutel te gebruiken.

4. Verkeerde riemspanning

Een te strakke of te losse aandrijfriem kan snel slijten of zelfs breken.

Tip: Hoe weet je of de spanning ggoed is? Met een gates spanningsmeter weet je het exact.

5. Onopgemerkte afwijkingen

Kleine fabricagefouten, zoals een voortandwiel met een lichte slag, kunnen grote gevolgen hebben, zoals een kapotte krachtsensor.

Een scheve ketting of riem leidt tot overmatige slijtage en kan tot gevaarlijke situaties leiden als deze breekt tijdens het fietsen.

Tip: Let op onregelmatigheden, zoals in onbalans bewegen, piepen, kraakjes, etc

7. Slecht passende accu

Een niet goed passende accu kan moet er makkelijk in passen en vastklikken. Als dat niet zo is loop je risico dat je de accu beschadigd, met mogelijk vervelende gevolgen.

Tip: Ga in dit geval eerst in overleg met de leverancier van de e-bike.

9. Niet goed vastgedraaide pedalen

Loszittende pedalen kunnen schade aan de crank veroorzaken of zelfs tijdens het fietsen loskomen, met alle veiligheidsrisico’s van dien.

Tip, eigenlijk overbodig: Goed vastdraaien!

10. Onjuiste bandenspanning

Te harde of te zachte banden beïnvloeden de grip, het rijcomfort en verhogen de kans op lekke banden. Dealers zorgen voor de juiste bandenspanning voor optimale prestaties.

Tip: Kijk op de band naar de juiste bandenspanning en zorg dat je de banden oppompt tot die spanning.

12. Losse zadelpen

Een zadel dat tijdens het fietsen zakt of wiebelt, is niet alleen ongemakkelijk maar kan ook gevaarlijk zijn.

Tip: met een snelspanner strakker zetten, of in geval van een inbusbout echt goed vastdraaien.

14. Slecht gemonteerde spatborden

Het voorspatbord moet zo gemonteerd worden dat er noioets aanloopt. Hoog genoeg en het wiel mooi uitgelijnt tussen de spatbordbevestiging

Spatborden die tegen de banden aanlopen veroorzaken wrijving en geluidsoverlast. Dit kan ook de efficiëntie van de fiets verminderen. Professionele montage voorkomt dit soort problemen.

Tip: als je zelf de spatborden niet kan aanpassen, bezoek dan een dealer om dit aan te laten passen.

18. Slordige montage van accessoires

Accessoires zoals bagagedragers, sloten en manden die niet goed zijn bevestigd, kunnen losraken en ongelukken veroorzaken.

Tip: lees goed de montagehandleiding! volg de instructies

Conclusie

Het bij de fabrikant online bestellen en zelf monteren van je e-bike lijkt misschien een aantrekkelijke optie, maar de risico’s en mogelijke problemen wegen vaak niet op tegen het voordeel. Bij Roadrider nemen we deze zorgen uit handen.

Bij Roadrider bestel je op lokatie of in de Roadrider webshop. Je betaalt hetzelfde, wij zorgen voor een professionele montage en afstelling, waardoor je verzekerd bent van een prima rijdende fiets en een veilige en comfortabele fietservaring. En ervaar je iets afwijkends, dan lossen we dat snel voor je op.

Kies voor zekerheid en kwaliteit. Kies voor Roadrider.

Plan vandaag nog een proefrit of neem contact met ons op voor meer informatie!