Waarom de ebike bandenspanning best belangrijk is

Elektrische fietsen, ook wel bekend als e-bikes, zijn steeds populairder aan het worden. Met een ebike kan je grotere afstanden afleggen. Ook op heuvelachtig terrein is het veel makkelijker fietsen met een ebike.
Maar om ervoor te zorgen dat je e-bike veilig en efficiënt blijft fietsen, is het belangrijk om de ebike bandenspanning regelmatig te controleren en indien nodig aan te passen.

Maar eerst: wat is bandenspanning eigenlijk?

De ebike bandenspanning is de hoeveelheid lucht die in de banden van de fiets wordt gepompt. Het wordt gemeten in PSI (pounds per square inch) of bar. Het is belangrijk om de juiste bandenspanning te hebben, omdat dit invloed heeft op de prestaties van de fiets en de veiligheid van de rijder.

Wat zijn de gevolgen van een verkeerde bandenspanning?

Als de bandenspanning te laag is, kan dit leiden tot vervelende effecten. Allereerst zal het zwaarder voelen om te trappen, en de motor van de ebike moet dan harder werken wat ten koste gaat van de actieradius en uiteindelijk zelfs de levensduur van de accu. Ook zorgt een lage bandenspanning ervoor dat de fiets minder makkelijk stuurt. Ook het remmen zal lastiger zijn. De remkracht kan dan ook afnemen..

Daarnaast kan een te lage ebike bandenspanning leiden tot een hogere slijtage van de banden en kan het de levensduur van de banden verkorten. Bovendien kan een te lage bandenspanning eerder leiden tot lekke banden of andere problemen met de banden, omdat de zijkanten van de banden meer kunnen buigen en daardoor kunnen beschadigen.

Ook een te hoge bandenspanning is niet fijn: het kan leiden tot minder comfort tijdens het rijden. De fiets kan stijf en stug aanvoelen en de schokken worden minder goed geabsorbeerd door de banden. De banden kunnen dan ook minder grip hebben op de weg. Een te hoge bandenspanning kan ook leiden tot een verminderde levensduur van de banden, omdat de banden onder druk staan en daardoor sneller slijten.

Wat is de juiste bandenspanning voor een e-bike?

De juiste bandenspanning voor een e-bike kan variëren afhankelijk van het type banden en het gewicht van de rijder. Op de code op de zijkant van je fietsband kan je zien wat de spanning van de band mag zijn:

Een stukje fietsband waar een code op staat
Op de code die op elke band staat zie je onder andere de bandenspanning

Over het algemeen hebben e-bikes bredere banden dan traditionele fietsen en vereisen ze een hogere bandenspanning. De aanbevolen bandenspanning voor de meeste e-bikes ligt tussen de 2,4 tot 4,5 bar (of 35 tot 65 PSI).

Hoe controleer ik de bandenspanning?

Met de juiste bandenspanningsmeter kan je eenvoudig de bandenspanning van je e-bike controleren, afhankelijk van het ventiel. Het eenvoudigst is een fietspomp met ingebouwd drukmetertje omdat je dan tijdens het pompen de actuele bandenspanning blijft zien. Pomp er indien nodig lucht bij tot de juiste bandenspanning is bereikt. Zorg er daarna voor dat je het ventiel weer goed tegen vuil afsluit met een dopje.

Kortom, de bandenspanning is een van de belangrijkste aspecten van de prestaties van je e-bike. Een verkeerde bandenspanning kan de levensduur van de batterij van je e-bike beïnvloeden, de grip op de weg verminderen en het comfort van de rit verminderen. Door regelmatig de bandenspanning van je e-bike te controleren en aan te passen, kun je ervoor zorgen dat je e-bike lekker en comfortabel blijft fietsen.

Controleer de bandenspanning regelmatig, bijvoorbeeld eens per week, vooral als je veel op de fiets rijdt. Of nog beter: kom gewoon even langs bij ROADRIDER, dan kan je je banden door ons laten checken onder het genot van een echt lekkere kop koffie!